“Anem més enllà del càtering i ensenyem als nostres nens i nenes a tenir uns hàbits saludables en l’alimentació”
És tota una declaració d’intencions sana que s’aconsegueix a través de la filosofia de la renovada Mediterrània Menjars. Elisa Sáez és la principal responsable d’haver engegat el projecte ‘Fort com un roure’ per tal de focalitzar la idea d’adquirir els hàbits saludables en l’alimentació del nen. I a més, involucrant el seu entorn, és a dir, a la seva família. Us convidem a descobrir amb nosaltres la nostra filosofia. L’equip de Mediterrània Menjars està format per cuineres, un equip de nutricionistes i una xarxa de monitores de menjador.

Qui és Mediterrània Menjars?
És una empresa de restauració, que des de l’any 2003 ofereix els nostres menús a diferents escoles i llars d’infants. La seva creadora va ser Núria Martínez amb una idea clara d’un servei de qualitat. Des de fa un any i mig, hi hagut una remodelació pràcticament total de l’equip amb un canvi de filosofia, però mantenint la gran qualitat en el servei.

Amb qui treballeu?
Treballem amb vuit escoles i dotze llars d’infants. La idea és seguir caminant per tal d’agafar més escoles de cara el proper curs escolar.

Explicaves que hi hagut un canvi en la filosofia, però no pas en la bona qualitat que ja s’oferia.
Exacte, des de fa un any i mig que sóc la gerent i hem intentat remodelar certs aspectes. Però sempre amb una idea clara. Som el que mengem. Hem de ser conscients de la evolució que han patit els menjadors escolars en els darrers anys i  hem de saber adaptar-nos. L’àpat del migdia per a un nen és un moment crucial en la seva vida i hem de saber el que suposa aquest fet.
Hem apostat per crear el nostre gran projecte anomenat ‘Fort com un roure’. En aquest projecte volem que tots els nostres nens adquireixin uns hàbits saludables en la seva alimentació. Ho fem a través d’una formació professional dels nostres monitors de menjador i també mitjançant diferents activitats. És una filosofia focalitzada en el nen, però també en el seu entorn. Família i professors.

I quines són aquestes activitats?
Per exemple, un cop al mes a l’escola organitzem un taller després de dinar, on els nens tenen la possibilitat de descobrir i conèixer més a fons allò que estan menjant. Les seves propietats, els seus beneficis, la seva procedència, etc… I ho fem tot d’una manera pràctica. Ells poden tocar, olorar… en definitiva, aprendre.

Aprendre del que mengen. I què és el que mengen amb Mediterrània?
Una cuina casolana 100%. És el pilar fonamental del nostre projecte. La qualitat del nostre producte. Tots els menús són confeccionats a partir de productes frescos i de proximitat. Tenim diferents proveïdors locals que s’encarreguen de subministrar-nos el millor producte possible en matèria de fruites, verdures, carns i també peixos. D’aquesta manera tenim la millor base per construir una piràmide nutricional sana i equilibrada en els nostres menús.
A més, una premissa que tenim és que tots els aliments han de ser visibles. Per exemple, si elaborem una salsa de ceba i xampinyons, no els triturarem. Volem que els nens vegin i coneguin el que mengen. No volem tenir un nen amb 15 anys i que no conegui que és un pebrot.

Com es fa la confecció dels menús?
Els menús són confeccionats pel nostre departament de qualitat. En cada centre hi ha un menú diferent, però amb algunes particularitats comunes. Sobretot tenint en compte si el menjar és cuinat a les nostres instal·lacions o en una cuina in situ del centre. Actualment tenim set cuines a centres, quatre a escoles i tres a llars d’infants. Et donaré un exemple. Una truita de carabassó ha de ser feta en una cuina del centre per tal de tenir tota la seva qualitat.

I qui fa la valoració d’aquesta qualitat?
La valoració dels menús és diària. Valorem la seva quantitat, la qualitat, l’horari de recepció i la seva presentació. Els paràmetres són si és correcte, normal o malament. Aquestes valoracions són fetes pel personal del centre si nosaltres no hi tenim personal. O bé per les nostres coordinadores d’aquelles escoles. També per professors o pares que s’hagin quedat al menjador i la mateixa cuinera.
Nosaltres recollim aquests informes i amb diferent personal de l’empresa ho valorem per extreure les conclusions pertinents per tal si hem d’introduir algun canvi. A més, dos cops l’any són els mateixos nens qui fan aquesta valoració, per conèixer el que pensen. Perquè al cap i a la fi són ells qui mengen el nostre producte!
De cara al curs vinent posarem cada mes un plat elaborat per un nen del centre. Ho farem a través d’un concurs per a totes les edats i que coneixerem els resultats el més vinent.

D’aquesta manera també els involucreu a ells, no?
Exacte. És el que explicava al principi sobre el projecte ‘Fort com un roure’. És un projecte alimentari focalitzat en el nen i en el seu entorn.

I com aconseguiu involucrar als pares?
Tenim una  revista digital a la nostra pàgina web, on la protagonista és la nostra cuinera. La Marcela! Ella ens elabora diferents receptes amb idees d’àpats per als pares que poden fer a les seves llars. També donem consells i recomanacions de coses que creiem que els hi poden ser útils a l’hora de cuinar. A més, en aquest apartat pengem els vídeos que elaborem dels tallers de les escoles i tota la informació relacionada amb l’empresa i els nostres centres. A través d’aquest canal és com intentem implicar a les famílies en aquests hàbits saludables dels nens.